on kävelevä kysymysmerkki, joka naisen hahmossa reissaa, kalastaa, lukee ja kirjoittaa, ei jaksa kauaa murjottaa; nautiskelee.

sunnuntaina, maaliskuuta 20, 2011

Kevät Budapestissa, osa 2

Kyllä - alkaa pahasti näyttää siltä, että sekä Buda että Pest on lisättävä Älpäkön mielikaupunkeihin. Ja vielä kun tänään päivä alkoi eilistä paremmin, eli ei heti hotellin edestä lähdetty kävelemään kilometritolkulla väärään suuntaan, eikä sateenvarjoakaan enää tarvittu, niin mukavaltahan tämä Unkarissa tepastelu tuntuu.

Hiukan kuitenkin myös eilisestä, eli menimme vinkattuun ApaCukaan tai miten se nyt kirjoitetaankaan, eikä suotta laisinkaan! Tosi kiva atmosfääri, hyvä musa, mahtava meininki, loistava ruoka ja hintataso vähintäänkin ok. Siiipan kanssa vetelimme perinteiset unkarilaiset (no ehkä uudisperinteiset tai jotain) perunalätyt, joissa täytteenä oli kanaa ja ylläripylläri - paprikaa.

Aivan käsittämättömän hyvää ja niin iso annos, että yhdestä olisi riittänyt molemmille. Kun Älpäkkö vielä ahneuksissaan meni tilaamaan juustokakun jälkkäriksi, niin ähky oli valmis. Palan painikkeeksi huitaisimme parit oluet ja yhdet kipolliset Unicumia: lasku oli huimaavat 27 egeä. Suosittelen ja annan 11 pojoa kymmenestä! Ja kiitän vinkkaria:)


Tänään missiona oli a) ostaa kävelykengät ja b) käydä kylpylässä. Yllätykseksi itsellemmekin näin taphtuikin! Järjettömän suuresta mutta jostain syystä ei silti mitenkään ahdistavasta ostoskeskuksesta löytyi kengät ekalla sovittamalla ja taas kelpaa tallustaa rakkovapaasti.

Iltapäivällä suuntasimme Király Bath (Király Fürdő) -kylpylään, jonka turkkilaiset pykäsivät tänne jo niinkin varhain kun 1565. Hiukan arvelutti kylpyläetiketin noudattaminen, mutta eihän se niin vaikeaa ollutkaan. Tänään sunnuntaina oli ns. mixed day eli miehet ja naiset saivat lutrata altaissa yhtä aikaa. Altaita Kiralýssä on neljä (eri lämpöisiä) ja lisäksi voi voipuuntua vielä suomalaisen saunan tapaisessa ja turkkilaisessa saunassa (höyry). Ihanaa! Sanalla sanottuna! Ihan pakko mennä uudestaan. Niin siis vesihän tuoksahtaa näissä Budapestin kylpylöissä lievästi pilaantuneelle kananmunalle - vesi tulee kuumista lähteistä ja on erittäin mineraalipitoista - mutta mitäpä sitä ei terveytensä takia tekisi.

Tämä kuva Kiralýn kylpylästä ei todellakaan ole Älpäkön ottama, vaan löytyy linkistä yllä.
Nonniin - nyt taas jorinat sikseen ja kupua täyttämään http://www.fricipapa.hu/index.html Toivottavasti listassa olisi edes jotakin myös englanniksi...

Tästäkään appeesta ei ole sen tarkempaa tietoa, raaka-aineina luultavasti perunaa ja...ja jotain muuta. Tilattiin tökkimällä sormella kielimuurista johtuen. Hyvää oli ja hinta yhteensä 2,9 euroa.






2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No kylläpä näyttää ihanan herkulliselta. Hyvä, että tykkäsitte Apa Cukasta. Ootteko käyneet jo kahvila-konditorioissa? Meidän suosikki oli Auguszt-kahvila Kossuth Lajos utcalla
http://www.augusztcukraszda.hu/

t:Kirsi

Älpäkkö kirjoitti...

Pitääpä poiketa sielläkin, tänks:)