on kävelevä kysymysmerkki, joka naisen hahmossa reissaa, kalastaa, lukee ja kirjoittaa, ei jaksa kauaa murjottaa; nautiskelee.

torstaina, maaliskuuta 24, 2011

Kevät Budapestissa, osa 6

Kylläpä tuli eilen illalla poikettua oudon ihanissa baareissa ja kuppiloissa. Yksi mieleenpainuvimmista paikoista oli Szimpla Kert. Tuo kert tarkoittaa kait jonninlaista sisäpuutarhaa/pihaa joka on kait joskus muinoin ollut budapestiläisten herrasmiesten viihtymispaikka - voin tosin olla taas kerran ihan väärässäkin. Vuosiin ei ainakaan tässä kertissä ole ollut toimintaa, paitsi nyt kun siihen on pykätty ihan uskomaton, niin mikä? Ei Älpäkön sanavarastossa ole nimeä tällaiselle paikalle, voi tietysti olla, että ikää on liiaksi ja ymmärrystä liian vähän;)


Mutta hieno paikka siis, ihan pakko kokea - jos uskaltaa astua ovesta sisään...Jalanjälkivessatkin löytyvät, jos sellaista vaihtelua haluaa. Eikä paikassa varmaan ole kahta samanlaista tuolia tai pöytää. Szimplan käytäviin, kerroksiin ja huoneisiin olisi helppo eksyä. Jotenkin karmivan unenomainen paikka, ihan kuin olisi keskellä jotain elokuvaa tai näytelmää - ja samalla uniikin rosokaunis. Ja hyviä lämpimiä leipiä tarjolla!

Toinen hauska paikka oli Szóda Kávézó és Mulató. Paikan alakerrassa voi jorata aamuviiteen. Siis voisi;)


Täytyy kyllä taas kerran mainostaa myös tätä hotskukatuamme Király utcaa: välttämättä täältä ei tarvitsisi lähteä kovinkaan kauas, joko Királyltä tai sen poikkikaduilta löytyy ihan kaikkea ja kaiken tasoista syötävää, juotavaa ja ostettavaa. Jos ei esimerkiksi  jaksa lähteä pääkauppahallille, pienempää hallimeininkiä löytyy myös ihan nurkan takaa.  Ja ilmeisen itäeurooppalaiseen tapaan jotakin on koko ajan hiukan kesken ja hiukan rempallaan...

Se kyllä täytyy miinuksena mainita näin entisenä sauhuttelijana, että kyllä on kurjaa istua kapakeissa, jotka ovat täynnä tupakinsauhua! Unkarissa ei siis ole tupakointikieltoa ravintoloissa, joistakin niistä löytyy kyllä tupakoimattomille omat alueet. Mutta kuten tänään, auringon paistaessa ja lämpötilan ollessa varjossa +17, niin mikäs on naatiskellessa terassielämästä.

Tänään ei kyllä ehditty paljon terasseilla istuskella, vaan suuntasimme nokkamme kohti Gellertinvuorta. Sinne pääsi helposti "meiltä" eli Király-kadulta ensin ratikalla numero 47 Móricz Zsigmond körtérille ja sieltä bussilla numero 27 ylös...ja ylös...huipulle asti. Kyllä kannatti - tosi hienot maisemat ja kesemmällä puistoalue on varmasti ihana paikka oleiluun.




Busseista ja ratikoista tulikin mieleen julkinen liikenne, jota on täällä helppo käyttää. Kertalippu, joka käy kaikkiin kulkupeleihin, maksaa n. 1,2 € ja lyhyelle metromatkalle piletin saa eurolla. Näissä lipuissa ei ole vaihto-oikeutta, eli jos aikoo kulkea paljon julkisilla, kannattaa varmaan hankkia jokin päivä/turistilipuista.

Jos muuten menet tuohon aiemmin mainitulle Móricz Zsigmond körtérille ja siellä aukion laidalla olevaan gyros-kioskiin, niin älä ihmettele, jos myyjä huutelee, että "täältä hyvää ruokaa halvalla" - Älpäkkö opetti tämän myyjälle, pyynnöstä tosin. Niin ja ihan ookoo gyros ja hinta pienen olusen kanssa 3 €.

Noniin, tähän on taas tultu, eli viimeinen ilta Budapestissa on käsillä. Kiva viikko takana, eli ei syytä murheeseen. Mutta onhan se aina haikeaa tämä kotiinlähtö. Suunnitelmia illalle ei ole, joten eksytään taas jonnekin kadulle ja jostakin ovesta sisään. Loppulätinät sitten Suomesta. Viszontlátásra eli näkemiin!

Uusia reissuja taas tähyillään...

Ei kommentteja: